Info

avatar Ten blog rowerowy prowadzi rolnik90 z miasteczka Krzyżowniki. Mam przejechane 22144.24 kilometrów w tym 492.63 w terenie. Jeżdżę z prędkością średnią 21.15 km/h i się wcale nie chwalę.
Suma podjazdów to 5020 metrów.
Więcej o mnie.

baton rowerowy bikestats.pl

Wykres roczny

Wykres roczny blog rowerowy rolnik90.bikestats.pl
  • DST 100.67km
  • Teren 6.00km
  • Czas 04:33
  • VAVG 22.13km/h
  • VMAX 44.30km/h
  • Kalorie 3750kcal
  • Sprzęt Unibike
  • Aktywność Jazda na rowerze

Piwna Turystyka Rowerowa nr 4 - Trzy Browary

Niedziela, 5 października 2014 · dodano: 11.10.2014 | Komentarze 0

Piwna Turystyka Rowerowa nr 4 - Trzy Browary (Swarzędzki, Nekla, Gzub - Annopole)
Najpierw do Swarzędza na ul. Strzelecką. Jadę przez Gowarzewo dalej mijam dworzec kolejowy, przejeżdżam przez rynek, dojeżdżam do jeziora i co dalej? Z pamięci nie znajdę tej ulicy. Pomocy szukam w telefonie, bingo! Jest trasa, jadę do końca i z powrotem, ale budynku który mógł być browarem nie odnajduję. Próbuje połączyć się z internetem. W końcu się to udaje i okazuje się że budynki dawnego browaru znajdują się na przeciwko obecnych zakładów mięsnych.

Ogólnie jestem w szoku, bo porównując stan obecny do tego sprzed stu lat widać, że układ budynków na działce zajmowanej przez browar od tamtego czasu prawie nie uległ zmianie! Zniknęła tylko „wieża”, przylegająca do zakładu, o niewiadomym zastosowaniu, tynkowana tylko w górnej części, zwieńczona dość płaskim dachem czterospadowym. Brakuje także parterowej przybudówki do ściany szczytowej dużego budynku znajdującego się po lewej stronie (dziś funkcjonują tam mieszkania komunalne). Ostatnia ważna różnica to brak oryginalnego napisu „E. Schmidtke” na elewacji budynku po prawej stronie, który zapewne zniknął pod wpływem czasu lub jakichś prac remontowych. Nawet zamurowane okna w budynku po prawej stronie prezentują się tak jak 1913 roku. 

"Browar prowadzony w latach 1885–1920 przez Emila Schmidtke. Był to okres świetności tego zakładu, choć zatrudniał tylko czterech robotników, to jednak maszyny browarne posiadały napęd parowy, a firma na terenie miasta miała własne punkty sprzedaży. W czasie II wojny światowej browar był nieczynny, a jego pomieszczenia pełniły funkcję magazynów na potrzeby okupanta. W listopadzie 1949 roku, w cztery lata po zakończeniu wojny, Rozlewnia Piwa „Krynica” ze Swarzędza (bo taką nazwę oficjalną nosił browar), na mocy orzeczenia Ministra Przemysłu Rolnego i Spożywczego została upaństwowiona. Budynek dawnego browaru przejął przesiedleniec ze wschodu A. Biedka, otwierając w nim Fabrykę Napojów Chłodzących również o nazwie „Krynica”, która działała do połowy lat 70. XX wieku produkując głównie oranżadę
(źródło: 
www.mojswarzedz.pl).

Ze Swaja jadę drogą krajową przez Kostrzyn Wielkopolski i Siedlec, gdzie mam bliskie spotkanie trzeciego stopnia z kozami. Dalej udaje się do Nekli w poszukiwaniu budynku po dawnym browarze. Posiadam pewne informacje o jego lokalizacji, jednak nie jestem w stu procentach pewien, że to co zastałem na miejscu dawniej było browarem. Z Nekli kieruję się na Środę Wielkopolską z z niej blisko do Annopola do browaru Gzub:-) Po drodze odwiedzam Muzeum Pierwszych Piastów w Gieczu.

Paradoks wyprawy jest taki, że żaden z browarów nie warzy piwa:-o Dwa pierwsze to pozostałości po tym co było kiedyś, a w Annopolu browar się buduje i produkcja ma zostać uruchomiona nie wcześniej niż w pierwszym kwartale 2015 roku. Jadąc do Gzuba nie wiedziałem co zastanę na miejscu, myślałem: "może nikogo nie będzie i wrócę do domu z przysłowiowym kwitkiem" Na miejscu jednak zastałem właścicieli - małżeństwo Staszewskich, którzy okazali się przemiłymi ludźmi. Oprowadzili mnie po powstającym browarze, mini laboratorium, w którym będą warzone i testowane próbne mini warki piwa. Opowiedzieli o koncepcji browaru, o tym jak to się stało, że postanowili otworzyć hurtownie piwa i własny browar. Już dziś wiadomo, że będą dominować belgijskie style piwa, fermentacja będzie odbywać się w otwartych kadziach (wannach), piwa będą niepasteryzowane, niefiltrowane, a co najważniejsze refermentowane w butelkach tak jak w piwowarstwie domowym. Ostatni etap trasy to powrót do domu. W Krzyżownikach lekkie dokręcenie i pierwsza w mojej historii jesienna setka osiągnięta:-)

Kolorowa Historia:
Dworzec kolejowy
Dworzec kolejowy Swarzędz© rolnik90
Stadion Unia Swarzędz
Stadion Unia Swarzędz © rolnik90
Browar Swarzędzki stan obecny
Browar Swarzędzki stan obecny © rolnik90
Browar Swarzędzki w 1913 roku
Browar Swarzędzki w 1913 roku © rolnik90
Jeden z budynków Browaru Swarzędzkiego
Jeden z budynków Browaru Swarzędzkiego © rolnik90
Siema co tam?;-)
Siema co tam?;-) © rolnik90
Browar Nelka
Browar Nekla © rolnik90
Browar Nelka
Browar Nekla © rolnik90
Kościół św. Andrzeja Apostoła w Nekli
Kościół św. Andrzeja Apostoła w Nekli © rolnik90
Zespół dworski z połowy XIX w
Zespół dworski z połowy XIX w Nekli© rolnik90
Smok w Nelki
Smok w Nekli © rolnik90
Muzeum Giecz
Muzeum Giecz © rolnik90
Fundamenty palatium i rotundy
Fundamenty palatium i rotundy © rolnik90
Grodziszczko
Grodziszczko © rolnik90
Browar Gzub - stan obecny
Browar Gzub - stan obecny © rolnik90
Tanki leżakowe bo fermentacja będzie otwarta
Tanki leżakowe bo fermentacja będzie otwarta © rolnik90







Komentarze
Nie ma jeszcze komentarzy. Komentuj

Imię: Zaloguj się · Zarejestruj się!

Wpisz cztery pierwsze znaki ze słowa iotaj
Można używać znaczników: [b][/b] i [url=][/url]